Beleidsplan

Doel en de wijze waarop

Doel

Verbeteren van de zorg en voeding van pasgeborenen in Nederland. In het bijzonder door het stimuleren en ter beschikking stellen van (gepasteuriseerde) moedermelk.

Wijze waarop

Het opzetten van een systeem van productie en donatie van (overtollige) moedermelk. Het ondersteunen van projecten en voorlichting geven over het voordeel en gebruik van moedermelk.

Het verhaal achter de noodzaak van extra moedermelkbanken

Alleen kinderen onder de 1000 gram en kinderen die geboren zijn onder de 30 weken zwangerschap kunnen de gepasteuriseerde moedermelk van het VU Amsterdam gebruik maken. Deze kinderen liggen normaliter in de universitaire ziekenhuizen, maar de andere ziekenhuizen zitten ook met zieke en zwakke pasgeborene en opstartproblemen van borstvoeding. Deze kleintjes die uit de universitaire ziekenhuizen komen en dan overgeplaatst worden naar regionale ziekenhuizen die ontvangen kunstvoeding als er geen moedermelk beschikbaar is. Door deze activiteiten is er nog een aardige lange weg te gaan om alle pasgeborene, die daar behoefte aan hebben, een gezonde start door te geven.

Zie onderstaande onderzoeken waarom de noodzaak van extra Moedermelk banken
https://reumanederland.nl/reuma/vormen-van-reuma/jeugdreuma/

of te wel kinderreuma

2000 tot 3000 kinderen in Nederland hebben kinderreuma

Kort samengevat:

Het is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte is je afweersysteem ontregeld, het slaat als het ware ‘op hol’. Je lichaam denkt dat goede (lichaamseigen) cellen kwade indringers zijn en wil die indringers verdrijven. Je afweersysteem vecht dus tegen je eigen lichaam. Daarbij komen bepaalde stofjes vrij waardoor ontstekingen ontstaan. Bij JIA ontstaan deze ontstekingen vooral in de gewrichten.

https://www.diabetesfonds.nl/wat-we-doen/onderzoek/invloed-van-borstvoeding-en-koemelk

1 op de 3 kinderen minder kans op diabetes 1

Open de link en lees verder. Diabetes type 1

De theorie is: stel je geeft baby’s in hun eerste halfjaar borstvoeding. Of eventueel ook flesvoeding zonder hele koemelkeiwitten. Dan is er grote kans dat één op de drie kinderen die anders diabetes
type 1 hadden gekregen, het nu níet krijgen. Om die theorie te bewijzen (of te weerleggen), loopt in zestien landen het grote onderzoek TRIGR, met in totaal ruim tweeduizend kinderen. Ook in Nederland, waar het betaald wordt door het Diabetes Fonds. Het is een langlopend onderzoek waarvoor we veel geduld nodig hebben. Daarom alvast de tussenstand!

https://mediator.zonmw.nl/mediator-40/moedermelk-lijkt-goed-voor-gunstige-darmbacterien/

moedermelk goed voor gunstige darmbacteriën

ook goede invloed voor de darmflora en lactose intolerantie.

Welke andere factoren hebben invloed op dat microbioom?

‘Hoe een baby wordt geboren – via een natuurlijke bevalling of een keizersnede, gepland of spoed en hoe het kind de eerste periode wordt gevoed lijken de ontwikkeling in hoge mate te bepalen. Voor de latere gezondheid van een mens is het gunstiger om natuurlijk geboren te worden en borstvoeding te krijgen. Bij een natuurlijke bevalling draagt de moeder allerlei bacteriën en immuun moleculen over aan haar kind. Bij een keizersnede blijkt dat begin al anders te zijn. Een baby krijgt dan niet de vaginale bacteriën van de moeder overgedragen en daardoor wordt het microbioom door andere bacteriën gekoloniseerd.’

https://www.medzineapp.com/nl/artikel/nieuwe-inzichten-in-het-effect-van-borstvoeding-op-hetimmuunsysteem-bij-ba

Nog zo’n prachtig onderzoek over het immuumsysteem

Tot nu was er nog weinig bekend over de interactie tussen het maternale en neonatale immuunsysteem ten tijde van borstvoeding. Wel werd borstvoeding al geassocieerd met gezondheidsvoordelen op de lange termijn zoals een lagere incidentie van astma, kinderleukemie, obesitas, auto-immuun aandoeningen en infecties bij kinderen. Recent onderzoek, onder leiding van de Universiteit van Birmingham en Birmingham Women’s and Children’s NHS Foundation Trust, heeft geleid tot nieuwe inzichten in de biologische mechanismen achter deze positieve effecten van borstvoeding.

Onze missie en visie

Aangezien alle kinderen onder de 1000 gr. en tot 30 weken zwangerschap op dit moment recht hebben op gepasteuriseerde moedermelk, is zeker onze missie en visie om de overige kinderen ook een goede start te geven.

Er zijn genoeg zieke, zwakke en gezonde pasgeborene boven de 1000 gr. en boven de 30 weken zwangerschap, die gebruik willen maken van gepasteuriseerde moedermelk.

Dat kan omdat de moeder een sectio / keizersnede heeft gehad en daarom niet genoeg melk produceert. Er kunnen uiteenlopende redenen zijn waarom moeders niet genoeg voeding aanmaken. Borstamputatie, borstverkleining of vergroting of dat de moeder te ziek is om zelf voeding te geven.

In landen om ons heen wordt moedermelk als medicijn geadviseerd, helaas niet in Nederland.

Ieder kind heeft recht op een goede start, een gezonde spijsvertering en darmflora.

Bijvoorbeeld het aantal moedermelkbanken per land en het aantal inwoners

België 11,5 miljoen inwoners 4, moedermelkbanken
Duitsland 85 miljoen inwoners, 31 moedermelkbanken
Frankrijk 66,6 miljoen inwoners, 36 moedermelkbanken
Denemarken 6 miljoen inwoners, 3 moedermelkbanken
Nederland 17.5 miljoen inwoners, 1 moedermelkbank

Doelstelling ANBI Moedermelkbank Nederland.

Het doel is dat de moedermelkbank meerdere ziekenhuizen kan bevoorraden met gepasteuriseerde moedermelk voor kwetsbare, zieke en gezonde pasgeborene. Het is wetenschappelijk bewezen dat een goede start met moedermelk een goede start in de gezondheid van het leven is.

Aangezien er maar één moedermelkbank is in Nederland, die op dit moment de universitaire ziekenhuizen bevoorraad, is er nog een lange weg te gaan.

Als er meer bekendheid komt over het nut van moedermelk/borstvoeding, dan gaan we hopelijk het belang hiervan naar een hoger niveau tillen.

In onderzoeken van het nut van moedermelk, zie vorige pagina’s, daar wordt miljoenen voor geïnvesteerd, maar helaas het traject waar het echt over gaat om extra melk te genereren is er niet.
Het streven is dat iedere moeder, die problemen ondervindt met borstvoeding geven, geholpen wordt, dat als het nodig is gepasteuriseerde melk beschikbaar is en ze geholpen worden door hulp van een lactatiekundige.

Ons idee is dat we door een gezondere start en gezondere mensen krijgen.

Waarom een ANBI :

Wij willen graag een ANBI status aanvragen, om ook bedrijven te kunnen enthousiasmeren om dit project te ondersteunen. ANBI status heeft ook een impact op de maatschappij. Deze moedermelkbanken gaan we ook starten in samenwerking met ziekenhuizen. Dit moeten we wel loskoppelen omdat deze moedermelkbanken zelfstandig gaan functioneren.

Ziekenhuizen moeten doen waar ze goed in zijn. Voor mensen zorgen. Deze moedermelk bank gaat zorgen voor voldoende moedermelk.

Ons plan 2023– 2025

Werkzaamheden zijn:

Moeders melden zich aan via de website en geven aan dat ze melk willen doneren. Deze moeders worden gescreend en bloed afgenomen en in het labo wordt het bloed onderzocht op bepaalde ziekten. Na de screening, als die dan goed bevonden is, kunnen moeders hun overtollige melk doneren door of afleveren bij het ziekenhuis of afgeven bij dichtstbijzijnde apotheek. Deze apotheek wordt bezocht door een logistiek bedrijf en gaat het transporteren naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt de melk in het labo getest.

Na het testen wordt het in een pasteurisatie machine geplaatst en daar worden de foute bacteriën door middel van pasteurisatie onschadelijk gemaakt. Na het pasteurisatie proces wordt wederom de melk gecheckt en ingevroren.

De ingevroren melk wordt geleverd aan de ziekenhuizen en eventuele ouders die bestellingen plaatsen.

Hoe gaan we dit doen: Werving van inkomsten en toekomstige activiteiten

Wij willen professionals en borstvoedingsgerelateerde bedrijven en personen gaan vragen deze ANBI moedermelk bank promoten. Er is ook contact gelegd met de KNOV/ koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundige om dit project te ondersteunen. Er worden Flyers gedeponeerd bij Verloskundige, kraamcentra en ook plaatsen op verschillende sites. Kraamcentra, KNOV, kolffabrikanten worden gevraagd te doneren aan de moedermelkbank. Reclame maken in verschillende zwangerschap babybladen.

Er worden VIP ambassadeurs benadert om dit project te ondersteunen.

We blijven in contact met ministerie van vws, rivm, voedingscentrum en zorgverzekering Nederland.

Het streven is om scholingen voor kinderartsen – verloskundige – kraamcentra en consultatiebureaus aan te bieden.

Organisatie / Dagelijks bestuur

Naam: Stichting Moedermelkbank Nederland
Adres: Midachten 37, 8162 CK Epe
Tel. Nummer: 0578 843550

Website: www.moedermelkbanknederland.nl
Email adres: info@moedermelkbanknederland.nl

KVK: 86631144
RSIN: 086372944
Bankrekeningnummer- is in aanvraag.
ANBI Satus: is in aanvraag
CBF erkenning: als ANBI status is toegekend

Bestuur:

Oprichter en voorzitter : Coby van Duijn
Bestuurslid: C. Barelds
Algemeen Lid: R. Adriaansens
Beloningsbeleid: vrijwilligersvergoeding en onkostenvergoeding

Financiën/ begroting

Baten:

Baten, benaderen van particulieren via de site doneerknop
Baten, benaderen van organisaties zoals professionals, kraamcentra, Ardo, Medela en andere Borstkolf en of borstvoeding gerelateerde bedrijven

Totaal Baten minimaal € 100.000 om te kunnen starten.

Besteed aan doelstellingen/website € 1.500
Pasteurisatiemachine € 40.000
Installatie en trainingen € 20.000
Reclame en marketing € 20.000
Inhuren van arbeidskrachten € 20.000

Saldo van Baten en Lasten -€ 101.500

Risico analyse

In eerste instantie voldoende gelden binnen te kunnen krijgen. Deze organisatie kan niet alleen op bestuursleden draaien en moeten veel diensten uitbesteed worden. Er moet contacten gelegd worden met de ziekenhuizen om moedermelk af te nemen.

Wij hebben uw hulp nodig!
In Nederland is er op dit moment één moedermelkbank. Het nut van meerdere banken? Zodat we meerdere kwetsbare en zieke kinderen in ons land kunnen helpen en moeders kunnen ondersteunen die een slechte start met borstvoeding hebben. In de praktijk is gebleken dat er een groot aantal moeders graag melk wil doneren voor een goed doel om de kleintjes een goede start te geven.

Waarom moedermelk doneren?
Moedermelk bevat voedingsstoffen en antistoffen die van wezenlijk belang zijn voor de ontwikkeling van een baby, met name prematuur geboren baby’s. Als deze baby’s niet met hun moedermelk gevoed kunnen worden, is gepasteuriseerde donormelk van een melkbank het beste alternatief

Wij hebben een doel
En dat is dat er meerdere baby’s gebruik kunnen maken van gepasteuriseerde melk. Allereerst moeten we een moedermelkbank kunnen financieren en daarbij vragen we van iedereen hulp door middel van – in eerste instantie – een donatie. Daarom is iedere donatie meer dan welkom. Ga naar doneren.


© 2024 Moedermelkbank Nederland | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Beleidsplan | Grafisch ontwerp Door Doreen | Technische realisatie Sieronline B.V.